De Brouckmolen wandelroute

Stavele:

Deze wandelroute verkent het waterrijke landschap van de IJzerbroeken, op de grens van polders en zandleemstreek. Via rustige plattelandswegen, graspaden en het jaagpad van de IJzer ontdek je de landelijke omgeving tussen Beveren-aan-de-IJzer en Stavele. Vanop de  oever geniet je van mooie vergezichten op de broeken en bij helder weer vervolledigen de West-Vlaamse heuvels het unieke panorama. Verder leidt de route je naar de prachtige witte, stenen Brouckmolen, die in 1872 gebouwd is.

In 1971 werd de gemeente Beveren, die gelegen is aan de overkant van de IJzer, aangehecht maar in 1977 werden ze beide deelgemeenten van Alveringem.



De Sint-Jan Onthoofdingkerk in Stavele


Een roepsteen, om eens goed uw gedacht te zeggen

Gezellig cafeetje maar gesloten door corona virus

Tekst op de roepsteen door Rik Slosse





De start


Mooie rustige wegen



Hier moet je eerst de brug over en daarna naar links, het plaatje staat voor de brug en wijst naar links wat voor verwarring zorgt !!




Mooi stukje natuur




Een paradijs voor watervogels


Daarbij die molen, die mooie molen





't Hof van comerce


Kapel bij de school

De drukkerij van de gebroeders De Carne is in 1890 gesticht. Daarvoor heeft nog een andere broer, de Vlaamse priester-dichter Alexis De Carne (1848-1883), in het huis gewoond. De Carne is priester-leraar aan het Klein Seminarie in Roeselare. Hij laat zich inspireren door Guido Gezelle en Hugo Verriest en schrijft romantische gedichten en studentenliederen.
Behalve zijn ode aan Stavele of 't Watergat is het bekendste dichtwerk van Alexis De Carne zijn lied "Kent gij de streek God verkoren". Er is een tijd geweest dat elke Vlaming dit lied meezong.
Honderd jaar na zijn overlijden is aan het huis in de Zwanestraat een gedenkplaat aangebracht. Ook het dorpsplein van Stavele is naar de priester-dichter genoemd

Dagelijks trekken honderden transportwagens uit het Franse Hondschoote en Sint-Winoksbergen door Stavele voor de bevoorrading van de troepen. Behalve voedsel, wijn en voeder voor de paarden wordt hier ook allerlei munitie gelost en geladen. Achter de huizen van de Krombekestraat is een munitiepark gevestigd.
Op de Vijfgemete, aan het einde van de Zwanestraat in Stavele , wordt een grote werkplaats ingericht om de beroemde soixante-quinzen te repareren. Dit Franse kanon van 75 mm wordt een icoon voor artillerie in de Eerste Wereldoorlog. In 1914 kunnen de Franse strijdkrachten vierduizend van die kleine maar venijnige snelvuurkanonnen inzetten. Zij zouden op cruciale momenten het front voor instorting hebben behoed.
En zo leer je al wandelend nog iets bij !!!


Terug aan de kerk in Stavele, einde 7 km
 

Reacties

Populaire posts van deze blog