De Beverdijk wandelroute 8 km

Start in Pollinkhove: Pollinkhove, is een plaatsje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Lo-Reninge. Er wonen een 600-tal mensen. De  Lovaart scheidt de dorpskern Pollinkhove van die van het stadje Lo; de IJzer vormt de zuidgrens. Bij de samenvloeiing ligt het gehuchtje Fintele. Op de grens met Oostvleteren, Hoogstade ligt op de IJzer het gehucht Elzendamme.
Pollinkhove werd voor het eerst vermeld in 1069 als Pollinghehove. Het zou in de 7de eeuw geschonken zijn aan Sint-Audomarus en kwam vervolgens in bezit van de Abdij van Sint-Bertinus te Sint-Omaars.Tijdens de 11de of 12de eeuw zou de eerste kerk gesticht zijn. Omstreeks deze tijd werden ook dijken aangelegd om het water van de IJzer te beteugelen.
In 1472 wordt vermeld dat Pieter Donche een leen van 2 gemeten en 20 roeden (0,9 ha) had in Pollinkhove. Deze zou later de raadspensionaris van Lo worden. Vanaf 18 november 1502 hield zijn vierjarige dochter Elisabeth dit leen van Joos van Wulfsberge.
In de 2de helft van de 17de eeuw had Pollinkhove te lijden onder de devolutieoorlog tussen Frankrijk en Spanje. Dit leidde in 1668 tot de Vrede van Aken, waarbij Pollinkhove- met geheel Veurne-Ambacht- Frans bezit werd.
Krachtens de Vrede van Utrecht (1713) kwam Pollinkhove weer aan de Oostenrijkse Nederlanden.
Omstreeks 1780 werd de steenweg naar Ieper aangelegd. In 1794, toen de Fransen binnen vielen werd verzet geboden door het vrijkorps van Pollinkhove.
In 1884 kwamen de zusters van Moorslede naar Pollinkhove. Zij bestierden een school en van 1897-1898 werd voor hen een klooster gebouwd.
In 1889 werd Pollinkhove ontsloten door enkele tramlijnen
Tijdens de Eerste Wereldoorlog leed het dorp schade; in 1916 brandde de gemeenteschool af. Uit deze periode zijn enkele bunkers en militaire keukens bewaard gebleven.


De IJzerbroeken vormen de grens tussen de polders en de zandleemstreek die verder landinwaarts ligt. Dit waterrijk landschap is een mooie startplaats voor de ontdekking van de Westhoek. Je vertrekt vanuit het charmante dorpje Pollinkhove, een deelgemeente van Lo-Reninge. De Lovaart brengt je naar het sluizencomplex van Fintele. Hier volg je verder het jaagpad van de IJzer. Langs de eeuwenoude Dijk van Veurne-Ambacht en de uitgestrekte graslanden van de Kievitshoek stap je naar de Grote Beverdijkvaart. De Hullebrugweg verwijst naar een boogbrugje over de Lovaart. Zo kom je opnieuw aan je startpunt.

De Sint-Bartholomeuskerk van Pollinkhove, een gotische kerk met een 63 meter hoge beschermde toren uit de 16de eeuw

Helaas gesloten door corona- pandemie

Het gemeentehuis van Pollinkhove



Op dit kerkhof staat een monument voor de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog

Mooie kerkwegel




De Machuutmolen in de Lindestraat

Een langzaam verdwijnend elektrische kabine

Hier liep een smalspoor in de oorlog om goederen en munitie aan te voeren

Talrijke kanaaltjes hier in de Broeken


Een oude spoorweg




Het gehucht Fintele met zijn beschermde schutsluis


Een sluizencomplex


De samenvloeiing aan de Fintele



Deze route hebben we reeds gedaan

Tekening hoe de boten vroeger door de sluis moesten

Hier konden we een koffie drinken en meenemen (Corona)


Verder op de dijk van de IJzer






Langs rustige wegen








Hier dwarsen we de Lovaart



De Markeymolen, een windmolen bij de Lovaart




Terug de oude spoorlijn langs de andere kant



Mooie boerderij maar voor het ogenblik heel vervallen

Einde wandeling, 8 km




 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Marultocht 7 km

Dag 1 IML tocht Viborg (Den.) 20 km

Polygon Wood wandelroute 7 km