Kraters- en Mijnenwandelroute 7 km

Vandaag zijn we gaan wandelen in Wijtschate, de Krater- en Mijnenwandeling, 7 km lang.


Deze pijlen moeten we volgen

De Sint-Medarduskerk in Wijtschate

Richting Croonaertbos

Zicht op Wijtschate

In het Croonaertbos in Wijtschate (Heuvelland) is een stuk van een Duits loopgravenstelsel te zien. De Duitse troepen veroverden deze plek op de Fransen in 1914 en doopten de site "Bayernwald".
Hier tref je ook luisterschachten aan. De Duitse soldaten vreesden voor Britse dieptemijnen en konden dankzij deze gangen de vijandelijke activiteiten afluisteren. Bayernwald is gereconstrueerd op basis van archeologisch onderzoek en laat je 10% van de oorspronkelijke constructie uit WO1 zien.

Bunker voor vleermuizen: oude bunkers hebben niet alleen historische waarde. Voor vleermuizen zijn het interessante plaatsen om hun winterslaap te houden. Het is er koel, vorstvrij, donker en rustig. Bovendien hebben bunkers een hoge luchtvochtigheid. Om die rust te vrijwaren, wordt deze bunker met een stevige deur afgesloten. Tijdens hun winterslaap verlagen vleermuizen hun lichaamstemperatuur tot ongeveer 5° C. Hun ademhaling, hartritme en stofwisseling vertragen. Zo verbruiken ze weinig energie en leven ze op hun vetreserves. Deze winterslaap kan vier tot zes maanden duren.
Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. In Vlaanderen zijn er zo'n 22 soorten. Alle Vlaamse vleermuissoorten zijn insecteneters. Om te overleven moet een vleermuis per nacht, een kwart tot een derde van zijn lichaamsgewicht aan insecten eten, goed voor 300 muggen, motjes en kevertjes. Van 15 mei tot 15 oktober verorbert hij zo ruim 40.000 insecten.






Dietrich, een Duitse schacht. Reeds vanaf 1916 waren de Geallieerden in de regio volop aan het graven onder de Duitse stellingen gelegen op de heuvelrug van Wijtschate-Mesen. De Duitsers waren hiervan op de hoogte. Ze startten de bouw van een 30-tal verticale schachten die uitliepen in horizontale tunnels om de Britse aanvaltunnels te counteren. Deze gemetste schacht, genaamd "Dietrich" is er één van.






Spanbroekmolenkrater (Pool of Peace)

De Spanbroekmolenkrater is de meest bekende krater van de Mijnenslag. De tunnel (521 meter) werd door de 171 Tunnelling Company in 1916 uitgegraven. Het scheelde geen haar of de mijn was niet ontploft. De Duitsers ontdekten ze en vernielden de gang met een dieptebom, drie maanden voor de geplande ontploffing. In allerijl groeven de Britten een nieuwe gang naar de munitiekamer en herstelden ze de bedrading. Nauwelijks één dag voor Zero Day was de klus geklaard en was de mijn opnieuw in aanslag. De Pool of Peace is de best ontsloten mijnkrater. De site was sedert 1933 in eigendom van de vzw Talbot House uit Poperinge, in 2007 nam de provincie West-Vlaanderen ze in erfpacht. (Bron: thematische fietstocht 'De mijnenslag van 1917' - Westtoer)


Kerk van Mesen

Vredestoren in Mesen




Duitse bunker, beter bekend als "Skip Point": speelde een belangrijke rol in de Duitse verdediging van de zuidkant van Wijtschate-dorp. Om 04:10 u, na de grote ontploffing van de 19 dieptemijnen, startten de Ierse divisies met de bevrijding van Wijtschate. ,Hier stootten ze echter op hevig Duits verzet.




Einde marktplein in Wijtschate, 7 km

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Marultocht 7 km

Dag 1 IML tocht Viborg (Den.) 20 km

Polygon Wood wandelroute 7 km